Zal Ziggo zijn coax-netwerk (moeten) openstellen?

Al een aantal jaar is het kabelnetwerk, en dan met name (het ontbreken van) de concurrentie op dit netwerk, een punt van discussie. Nadat er jarenlang vooral op nationaal niveau werd gepraat, kijkt minister Kamp nu over de grens. Hij wil dat de Europese Commissie een wet afvaardigt die mogelijk maakt dat het netwerk wordt opengesteld. Dit meldt verandervanprovider.nl.

In het artikel lezen we dat we het hier hebben over het zogenaamde coax-netwerk van Ziggo. Ziggo meent dat zij gerechtigd zijn om als enige van dit netwerk gebruik te maken, terwijl de minister vindt dat deze ook door concurrenten en nieuwe marktparticipanten moet worden gebruikt. Deze staan namelijk te springen.

Ziggo meent dat er van een waar monopolie geen sprake is, omdat er genoeg goede alternatieven zijn, zoals glasvezel en het langzamere DSL. Op het oog een redelijk argument, maar niet helemaal in lijn met wat er bij de concurrentie gebeurt. Zo maakt Tele2 bijvoorbeeld gebruik van het DSL-netwerk van KPN. Zonder dit feit had Tele2 nooit internet kunnen aanbieden. Langs deze boeg wil minister Kamp dan ook de Europese Commissie ervan overtuigen dat Ziggo het netwerk wel degelijk moet openstellen.

Wat zijn de kansen van Kamp vs. Ziggo?

Allereerst is het zo dat het openstellen van zo’n netwerk geen eenvoudige klus is. Daarnaast beroept Ziggo zich op bepaalde wetgeving die een dergelijke openstelling niet zou toestaan.

Kamp trekt daarentegen de vergelijking met de situatie in andere Europese landen en stelt vast: “Alleen in Nederland hebben we te maken met twee complete, naast elkaar opererende netwerken. Ik denk dat we niemand schaden als we dit zullen openstellen.” Kamp is dan ook voornemens het aanstaande Nederlandse Europese voorzitterschap politiek te gaan inzetten, zodat deze openstelling er komt.

De tijd zal leren wie aan het langste kabeleind trekt! The soap continues!

Previous post: